Logo VA Strategi

Desinformation och missinformation – hur ska VA-huvudmannen tänka?

Den senaste tiden har vi sett flera exempel på desinformation och missinformation kring VA-verksamheter i Sverige. Till exempel har vi sett att falska rykten om problem med dricksvattenkvalitet spridits i Östersund och att falska sms från avsändare som utger sig för att vara VA-organisationen skickas ut. Det är en allvarlig utveckling som utöver direkta konsekvenser riskerar att leda till ett lägre förtroende för VA-organisationen och kommunen – men det behöver inte göra det. I månadens artikel delar vi med oss av våra tankar kring vad som är viktigt för VA-huvudmannen att tänka på för att bibehålla användarnas förtroende.

Vad kan man göra som VA-huvudman?

När en kris inträffar är det lätt att känna sig maktlös och att inte veta vart man ska börja. Det är därför viktigt att ha en plan för potentiella kriser. Även om den som är ansvarig i en VA-organisation kan vara otroligt trött på alla planer som det ställs krav på, så är förberedelse avgörande för att kunna hantera oväntade situationer.

Något av det viktigaste att planera för är hur kommunikation kring det inträffade ska ske. Det är viktigt att oro och osäkerhet möts så fort som möjligt och med fakta och kompetens. Klar och tydlig kommunikation utåt är därför av största vikt. Men var kan vi börja? Här är tre punkter som är en bra början.

  • Transparens och tillgång till korrekt information. Vet de som använder er anläggning var de kan hitta aktuell information från er? Vet de vilka kommunikationsvägar ni använder om förstahandsalternativet inte fungerar?
  • Motverka med fakta. Finns det provtagningar eller liknande ni kan göra för att motbevisa påståenden? Kan ni nyttja expertis för att förklara situationen, orsaker och vägar framåt?
  • Motverka fortsatt spridning av falska uppgifter. Vet de som använder er VA-anläggning hur de kan ta reda på om information de nås av stämmer? Finns det möjlighet för användarna att på ett enkelt sätt rapportera falsk information till er?

Det räcker inte att ha en plan

Hur många planer en organisation än har så är det viktigt att öva på att genomföra dem. Hur det genomförs vet ni bäst. Har ni tid med stora övergripande kommunala övningar, och har ni behov av det? Är det ett bättre alternativ för er organisation att sitta runt bordet och göra fiktiva övningar?
Det kan kännas svårt att prioritera att öva när vardagen kräver uppmärksamhet och det vanliga arbetet måste fungera. En viktig tanke att ha med sig är att det inte kommer att komma ett perfekt tillfälle där alla känner sig redo eller har tid för att öva, det är något som organisationen behöver bestämma sig för att prioritera eller att inte prioritera.

Samverkan

På VA Strategi tycker vi också att det finns mycket att vinna genom samverkan med andra aktörer. Det spelar inte någon roll hur samverkan sker, det är att det görs som är det viktiga. Och ännu viktigare att det är inom rätt områden, det vill säga, där just din kommun har behov. Det finns bra stöd att få i dessa frågor; VAKA, Svenskt Vatten, grannkommuner och konsulter som kan hjälpa till med just det ni har behov av.

Vill du få tillgång till fler artiklar?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

VA Strategi

Kontakt

Johan Willins gata 6
416 64  GÖTEBORG
031-33 99 380
kontakt@vastrategi.seLinkedInYouTube
© VA Strategi 2025
VA Strategi Symbol