VA-huvudmannens rutiner kring fakturering av anläggningsavgifter kan påverka betalningsskyldigheten när fastigheter byter ägare på sätt som varken huvudmannen eller fastighetsägarna kanske tänker på. Vem ska faktureras och betala anläggningsavgift – den tidigare eller den nuvarande fastighetsägaren? Och hur blir det om ägarbytet sker efter det att fakturan skickats men innan den förfaller?
Vattentjänstlagen gäller huvudsakligen tre olika parter: kommunen, VA-huvudmannen och ägare till fastigheter inom verksamhetsområdet. Dessa tre parter har såväl skyldigheter som rättigheter gentemot varandra. Utgångspunkten i vattentjänstlagen är att fastighetsägare inom verksamhetsområdet ska betala avgifter till kommunen eller VA-huvudmannen och avgiftsskyldigheten uppstår när huvudmannen har ordnat en förbindelsepunkt och informerat fastighetsägaren om dess läge.
Att avgiftsskyldigheten har inträtt innebär inte att fastighetsägaren på eget initiativ ska betala avgiften. I 35 § LAV framgår att avgiften ska betalas på begäran. Fastighetsägaren behöver alltså inte betala avgiften förrän kommunen eller VA-huvudmannen begär det, normalt genom att skicka ut en faktura.
Vanligtvis är det inte särskilt problematiskt att avgöra vem som är fastighetsägare och ska faktureras avgifter. Om fastigheten byter ägare i nära anslutning till att förbindelsepunkten meddelats kan det dock orsaka huvudbry. Lagstiftaren har i 37 § LAV reglerat vem som ska betala vilka avgifter när en fastighet byter ägare.
37 § När en fastighet byter ägare, är den nya ägaren betalningsansvarig för avgifter som förfaller till betalning på tillträdesdagen eller senare.
Men vad innebär det att avgiften förfaller till betalning såsom det är formulerat i 37 § LAV? Vi har redan konstaterat att avgiften ska betalas på begäran, men innebär det dagen som fakturan utställs eller sista betalningsdag på fakturan? Den frågan prövades i Högsta domstolen på 1980-talet (NJA 1982 s. 768) och har även prövats senare av Va-nämnden. Va-nämnden har beskrivit innebörden av 37 § så här:
Enligt 37 § första stycket lagen (2006:412) om allmänna vattentjänster, vattentjänstlagen, gäller med avseende på anläggningsavgifter, att när en fastighet byter ägare så är den nye ägaren betalningsansvarig för avgifter som förfaller till betalning på tillträdesdagen eller senare.
Enligt 35 § vattentjänstlagen skall avgifterna betalas på begäran och dröjsmålsränta utgå på obetalt belopp från dagen för sådan begäran. Det betyder att avgiften förfaller till betalning på dagen för begäran därom även om det normalt ges visst anstånd med betalningsuppfyllelsen.
Va-nämnden ansåg alltså att avgiften förfaller till betalning på dagen för begäran, dvs faktureringsdagen. Detta även om fakturan ställs ut med till exempel 30 dagars betalningstid och själva fakturan därmed har förfallodag 30 dagar senare. De 30 dagarna ses som ett anstånd att utföra själva betalningen.
För att säkerställa att betalning av anläggningsavgiften sker finns en möjlighet i 18 § LAV att vänta med att koppla in fastigheten tills anläggningsavgiften är betald. Här avses, till skillnad från ovan beskrivna exempel, dagen då fastighetsägaren faktiskt betalar in avgiften.
Att det kan bli röriga situationer när fastigheter byter ägare i samma veva som avgiftsskyldighet uppstår framstår inte som konstigt mot bakgrund av det vi beskrivit. Sker ägarbytet under perioden mellan det att huvudmannen upprättat och informerat om förbindelsepunkt och att begäran om betalning utfärdats, genom att fakturan skickas, så är det den nya fastighetsägaren som ska betala. Sker däremot bytet efter att fakturan skickats så ska den gamla fastighetsägaren betala, även om sista datum för betalning som anges i fakturan inte har passerat när ägarbytet sker.
Ytterligare förvirring kan det bli om huvudmannen nyttjar sin rätt enligt 18 §, att vänta med inkoppling tills anläggningsavgiften är betald. Här handlar det i stället om tidpunkten när fastighetsägaren faktiskt betalar avgiften.
Vem som ska betala avgörs, som vi beskrivit, av när fakturan skickas vilket potentiellt kan sätta en ny fastighetsägare i en knivig situation. Detta kan upplevas orimligt för en fastighetsägare, kanske särskilt om det går lång tid mellan förmedling av förbindelsepunkt och fakturering. VA Strategi brukar rekommendera att avgift faktureras så snart som möjligt efter att förbindelsepunkt meddelats.
Vill du få tillgång till fler artiklar?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!